Skip to main content

Γνωρίζετε ότι τα προϊόντα μας δεν περιέχουν parabens, sls, phalates, propylene glycol;

Για ποιο λόγο όμως έχουμε επιλέξει να μην συμπεριλάβουμε αυτά τα συστατικά;

Ας μάθουμε λίγο περισσότερα γι’ αυτά τα συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κοσμετολογία.

Parabens:

Τα parabens είναι μια μεγάλη ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε καλλυντικά και σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής όπως αποσμητικά, σαμπουάν, σαπούνια κλπ.

Τα parabens έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηρίων, μούχλας, ζυμών και μυκήτων μέσα στα καλλυντικά σας και μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με τα parabens είναι ότι όχι μόνο διαπερνούν το δέρμα, εισέρχονται στο αίμα και παραμένουν στον ιστό, αλλά μόλις εισέλθουν στο σώμα, αυτά τα χημικά μιμούνται τις επιδράσεις των οιστρογόνων.

  • Επηρεάζουν την επιδερμίδα, προκαλούν φλεγμονές, προάγουν την πρόωρη γήρανση και προκαλούν αλλεργίες
  • Διαταράσσεται το ενδοκρινικό σύστημα
  • Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, της μήτρας, των ωοθηκών και του δέρματος

Τι γίνεται με τα SLS όμως;

Τα sls αρχικά η συντομογραφία του sodium lauryl sulfate . To Sodium Lauryl Sulphate (λαουροθειϊκό νάτριο ) είναι  ένα συνθετικό παράγωγο του πετρελαίου που δημιουργεί αφρό στα κοσμητικά προϊόντα. Λόγω του χαμηλού κόστους πάρα πολλές εταιρείες το είχαν εντάξει στα προϊόντα τους και ο κυρίαρχος λόγος  ήταν  το πειστικό marketing πως ένα καλό σαμπουάν ή αφρόλουτρο κάνει πολύ αφρό!

Πόσες φορές έχουμε πει …αχ τι ωραίο και πλούσιο αφρό που κάνει το τάδε σαμπουάν ,  το τάδε αφρόλουτρο.. άρα καθαρίζει καλά …άρα είναι και καλό προϊόν!

Πόσο λάθος μπορεί να κάνουμε άραγε;

Για ποιο όμως λόγο πρέπει να αποφεύγουμε τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνουν στη λίστα των συστατικών τους τα sls;

  • Είναι ο νούμερο ένα ένοχος για τους δερματικούς ερεθισμούς. Αν υποφέρετε  από πιτυρίδα, δερματίτιδες ,στοματικά έλκη (άφθες) ή άλλες παθήσεις του δέρματος, πιθανότατα ευθύνεται στο SLS.
  • Στην πραγματικότητα πρόκειται για εντομοκτόνο και φυτοφάρμακο. Προσφάτως κατασκευαστές SLS προέβησαν σε ενέργειες να ενταχθεί  στα εγκεκριμένα εντομοκτόνα αλλά απορρίφθηκε  λόγω των καταστρεπτικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.
  • Εκλύει τοξικά αέρια όταν θερμανθεί. Τοξικά οξείδια του νατρίου και θειικά οξείδια απελευθερώνονται όταν το SLS θερμαίνεται , γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα θελήσετε να απολαύσετε ένα καυτό ντους με προϊόντα που περιέχουν SLS καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε…

Η λίστα των επιβλαβών συνεπειών είναι πολύ μεγάλη αλλά νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να τα αναλύσουμε περαιτέρω…

Phthalates ή αλλιως φθαλικές ενώσεις

Οι φθαλικές ενώσεις, ή φθαλικοί εστέρες, είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές.

Το θέμα με τις φθαλάτες είναι ότι απελευθερώνονται εύκολα από τα πλαστικά στα οποία βρίσκονται και ιδιαίτερα όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον. Πιο άμεση βέβαια είναι η έκθεση μέσω των καλλυντικών, των μέικ απς, των κρεμών δέρματος, των σαμπουάν και των σαπουνιών. Έτσι οι φθαλάτες, τουλάχιστον θεωρητικά, μπορούν να επηρεάσουν όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος στις οποίες συμμετέχουν οι ορμόνες. Αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές με πολλές συνέπειες, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι οι παρακάτω.

  • Μειώνουν την γονιμότητα
  • Προκαλούν καρκίνο του μαστού
  • Προκαλούν διαβήτη και ενδεχομένως παχυσαρκία
  • Είναι υπεύθυνες για δερματικές αλλεργίες και άσθμα

Γι’αυτό περιορίζουμε όσο μπορούμε το πλαστικό και αποφεύγουμε καλλυντικά προϊόντα με φθαλικές ενώσεις.

Last but certainly not least…propylene glycol!

Propylene glycol…ελληνιστί  προπυλενογλυκόλη.

Η προπυλενογλυκόλη είναι μία οργανική ένωση και στην ουσία πρόκειται για ένα άχρωμο ,άγευστο, διαυγές  λιπαρό υγρό. Είναι εντελώς διαλυτό στο νερό και ένας από τους κύριους σκοπούς που εξυπηρετεί είναι ως «όχημα» για τοπικά προϊόντα, όπως λοσιόν.

Το Έντυπο Δεδομένων με Υλικά Ασφάλειας (Material Safety Data Sheet = MSDS : Χάρτης Χρήσης Προϊόντος) για την προπυλενογλυκόλη συνιστά προφύλαξη στην επαφή της με το δέρμα. Παρ’ όλα αυτά, σπάνια είναι τα καλλυντικά που δεν χρησιμοποιούν αυτή την ουσία σαν ενυδατωτή. Τα αποτελέσματα της προπυλενογλυκόλης στην ανθρώπινη υγεία είναι πολυάριθμα και ανησυχητικά. Μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, τοξικότητα των αυτιών, καταστροφή των νεφρών και προβλήματα με το συκώτι, σύμφωνα με διάφορες κλινικές μελέτες.

Με την Treat Me Well μπορείτε να είστε ήσυχοι  και να χρησιμοποιείτε άφοβα τα καλλυντικά προϊόντα μας καθώς έχουμε συνειδητά επιλέξει να μην τα εντάξουμε στη λίστα των συστατικών μας!

Treasure your body!