Skip to main content

Τι είναι η κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι κάτι που ταλαιπωρεί τις γυναίκες, σε ποσοστό 85% – 98%. Είναι ένα είδος τοπικής τροποποίησης του δέρματος που του δίνει το λεγόμενο σχήμα ‘Φλούδας Πορτοκαλιού’. Αυτό που συμβαίνει στο δέρμα μας είναι μια αλλαγή στους λιπώδης ιστούς και στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να σκληρύνουν οι συνδετικοί ιστοί του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας. Ενας ευρέως γνωστός, μα πάραυτα λανθασμένος, μύθος είναι πως η κυτταρίτιδα εμφανίζεται μόνο σε παχύσαρκους. Η δερματική αυτή ανομοιομορφία αντιθέτως μπορεί να εμφανιστεί ανεξαρτήτως βάρους, ηλικίας και φύλου – αν και οι γυναίκες έχουν μια τάση να την αναπτύσσουν ευκολότερα. Υπάρχουν συγκεκριμένες σωματικές περιοχές οι οποίες είναι συχνότερο να δημιουργηθεί κυτταρίτιδα, όπως για παράδειγμα οι γλουτοί, το στομάχι, η κοιλιά, οι γάμπες, οι μηροί και τα μπράτσα – στο εσωτερικό τους.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση κυτταρίτιδας στο σώμα.

Σε γενικές γραμμές η κυτταρίτιδα είναι μια πάθηση που μπορεί να εμφανίσει ο οποιοσδήποτε στο σώμα του, όμως υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την γρηγορότερη ανάπτυξή της. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι οι παρακάτω:

  • Κληρονομικότητα ή αλλιώς γενετική προδιάθεση: είναι διαπιστωμένο πως αν ένας γονέας έχει κυτταρίτιδα τότε το παιδί έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να την εμφανίσει και το ίδιο μελλοντικά.
  • Ορμονικές αλλαγές: οι ορμονικές μεταβολές από ηλικία σε ηλικία, σωματική κατάσταση και ορμονικές αστάθειες είναι ένας μεγάλος παράγοντας που προσφέρει στην εμφάνιση κυτταρίτιδας. Πολύ συνηθισμένες είναι οι περιπτώσεις των γυναικών που εμφανίζουν σημάδια κυτταρίτιδας κατά τη διάρκεια ή και μετά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, λόγω διακύμανσης των ορμονών.
  • Κακή διατροφή: η διατροφή δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε τις περισσότερες φορές, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το σώμα μας. Άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, υδατανθράκων και δεν καταναλώνουν αρκετή ποσότητα νερού είναι σχεδόν σίγουρο πως θα εμφανίσουν κυτταρίτιδα κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής τους.
  • Έλλειψη άσκησης: η γυμναστική όχι μόνο κάνει καλό στην σωματική μας υγεία μας αλλά και στην ψυχική μας ευεξία. Λίγο – πολύ είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται έχουν λιγότερη κυτταρίτιδα από όσους δεν το κάνουν. Αυτό οφείλεται στο ότι με την γυμναστική καίμε λίπος που αλλιώς θα είχε αποθηκευτή σε σημεία όπου τα κύτταρα θα το κρατούσαν και θα εμφάνιζαν αυτή την ιδιοτροπία της ‘Φλούδας Πορτοκαλιού’.
  • Καθιστική ζωή ή πολύωρη καθιστική εργασία: αυτά τα δύο συγγενεύουν με την ελλιπής ή ανεπαρκή άσκηση και συνεισφέρουν στο να εμφανιστεί η κυτταρίτιδα στο σώμα. Ειδικότερα στα σημεία τα οποία επιβαρύνονται περισσότερο όπως πχ οι γλουτοί αν κάποιος δουλεύει πολλές ώρες καθιστός.
  • Κάπνισμα: έρευνες έχουν δείξει πως το κάπνισμα συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών δερματικών παθήσεων ανάμεσα στις οποίες είναι και η κυτταρίτιδα.
  • Οι λεμφικές διαταραχές, που θα ήταν σωστό να συμβουλευτεί κάποιος τον θεράποντα ιατρό του για την θεραπεία που θα χρειαστεί.

Τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα με μικρές, απλές και ανώδυνες αλλαγές στην καθημερινότητα μας, με την χρήση των σωστών προϊόντων.

Η ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινότητά σας θα σας απαλλάξει από τις περιττές τοξίνες μέσω της εφίδρωσης. Έτσι θα μειωθεί η κατακράτηση υγρών στο σώμα που δημιουργεί εν μέρη σύσφιξη της επιδερμίδας και μείωση του λιπώδους ιστού που θα το κατακρατούσε το σώμα και θα μετέτρεπε σε κυτταρίτιδα. Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω η έκθεση στον ήλιο για λίγες ώρες την ημέρα, όχι τις ώρες που είναι καρκινογόνος η ακτινοβολία (12:00μμ – 15:00μμ), βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Οι ακτίνες UV που διαπερνούν το δέρμα λειτουργούν ως λιποδιαλύτες ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την επιδερμίδα που λειαίνεται.

Αυτό όμως που θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα είναι το μασάζ με την κατάλληλη κρέμα και σφουγγάρι. Μια κρέμα η οποία περιέχει δραστικές ουσίες καφεΐνης, ρετινόλης και ένα σφουγγάρι λούφας μπορούν να κάνουν θαύματα στο δέρμα σας.

Το σφουγγάρι λούφας είναι ένα φυτικό, οικολογικό και βιοδιασπώμενο προϊόν φιλικό προς το δέρμα και το περιβάλλον. Προέρχεται από το εσωτερικό ειδών κολοκύθας και αγγουριού και η χρήση του μετράται πως πηγαίνει πίσω μέχρι την αρχαία Αίγυπτο όπου χρησιμοποιούταν για την διατήρηση της προσωπικής υγιεινής του σώματος. Το φολιδωτό και κυψελώδες σχήμα της επιφάνειάς του βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπει τις βλάβες στην επιδερμίδα. Η καλή κυκλοφορία στο αίμα είναι, όπως προαναφέραμε, ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλείται η κυτταρίτιδα. Ενα τέτοιο σφουγγάρι προσφέρει η Ελληνική εταιρεία Treat Me Well η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή σφουγγαριών από το 1954.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι πολύ απλή και γρήγορη. Χρησιμοποιούμε το ειδικό σφουγγάρι οπως θέλουμε εμείς. Μπορούμε πριν το μπάνιο σε ξηρό δέρμα, αλλά και μέσα στο μπάνιο.

  • Εκτός μπάνιου απλώνουμε ένα gel, κατά προτίμηση με βιταμίνες A, E, C, F, το οποίο μετά τρίβουμε με το σφουγγάρι πολύ απαλά, με κυκλικές κινήσεις κάνοντας μασάζ στις πληγέντες από κυτταρίτιδα περιοχές. Το σχήμα του σφουγγαριού βοηθά στην αποβολή των τοξινών κατά τη διάρκεια της χρήσης του ενώ ταυτόχρονα θέτει σε δράση τα αγγεία του αίματος δημιουργώντας καλύτερη κυκλοφορία.
  • Στο μπάνιο επιλέγουμε ένα αφρόλουτρο φιλικό προς το δέρμα μας και επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία, αντί για gel, με τον αφρό που παράγεται και το σφουγγάρι μας.
    Μετά το μασάζ με το σφουγγάρι κατά της κυτταρίτιδας, μπορούμε να απλώσουμε επάνω στο δέρμα μας κρέμα με εκχύλισμα καφεΐνης, τσαγιού του βουνού ή ρετινόλης ώστε να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως κάθε απλό σφουγγάρι δεν θα προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα σε σχέση με το σφουγγάρι λούφας της Treat Me Well που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτό το σκοπό και έχει μεγάλη ποικιλία σε επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Σίγουρα κανείς δε θα ήθελε να χάσει την ευκαιρία να επιλέξει το καλύτερο για τον εαυτό του καθώς, αξίζουμε το καλύτερο και αυτό είναι εδώ.